Avicultura Archives - Página 56 de 57 - Gavet

Logran vacuna contra una de las primeras causas de muerte en los cerdos


La revista Scientificas Reports, una prestigiosa revista científica del grupo editorial Nature, ha publicado un trabajo del grupo de investigación de patógenos respiratorios de etiología bacteriana (Bacrespi) del Departamento de Sanidad Animal de la Universidad de León, en colaboración Read more

Noticias sobre el mercado cárnico La CE quiere responsables nacionales en materia de seguridad alimentaria


El comisario de Salud y Seguridad Alimentaria, Vytenis Andriukaitis. ha manifestado el deseo de la Comisión Europea por establecer un responsable de seguridad alimentaria en cada país para mejorar la coordinación y el flujo de datos tras haberse vivido Read more

La producción de piensos en España en 2016 ha crecido casi 9%


FUENTE: Para leer toda la notícia haz click aquí Noticia recopilada por Gavet, tu especialista Read more

Reportan virus H5N1 en granja avícola en norte de China


 La región autónoma de Mongolia Interior, en el norte de China, reportó un caso del virus H5N1 de influenza aviar, dijo hoy el Ministerio de Agricultura.   FUENTE: Para leer toda la notícia haz click aquí Noticia recopilada por Gavet, tu especialista Read more

Miedo a que la brucelosis regrese al detectarse que un porcentaje muy elevado de ganado ya no está inmunizado


Un nutrido grupo de ganaderos de la zona de Tamames (Salamanca) preocupados por la situación sanitaria de la cabaña ganadera de bovino se reunieron con responsables de la Asociación 19 de Abril. La iniciativa partía de los ganaderos de Read more

EE. UU. pone dos granjas en cuarentena por caso de vaca loca

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Además, un criadero bovino está bajo investigación tras el hallazgo del último caso del mal de las vacas locas en California.

No obstante, el Gobierno dijo que las medidas eran un procedimiento regular y que no había amenazas al suministro de alimentos. 

Además, un ternero nacido de la vaca infectada dio negativo en un estudio para detectar la enfermedad. 

Los registros del ganado en los dos establecimientos lecheros están siendo cotejados para determinar si hay ganado en riesgo en las granjas, dijo el Departamento de Agricultura (Usda, por su sigla local). 

El Usda dijo que la vaca infectada era un caso 'atípico' de la enfermedad, lo que significa que ocurrió en forma espontánea en vez de a través del suministro de forraje. 

Sin embargo, buscar más ganado, crías o compañeros de rebaño que podrían estar expuestos a la enfermedad fatal es un procedimiento usual del Usda, a pesar de que la enfermedad de las vacas locas no es contagiosa. 

La encefalopatía espongiforme bovina fue confirmada el 24 de abril en una vaca que murió en una granja lechera en el condado de Tulare, unos 210 kilómetros al norte de Los Ángeles. 

La granja y otra asociada están bajo cuarentena y se emitió una orden de suspensión sobre el ganado en la segunda granja, dijo el Usda. 

“Además, un criadero bovino donde se crió a la vaca infectada hace 10 años está siendo investigado”, dijo el Usda. 

En los últimos dos años, nacieron dos terneros de la vaca infectada. Uno nació muerto. El otro fue hallado en otro estado, fue sacrificado y dio negativo en un estudio para detectar la enfermedad de las vacas locas, dijo el Usda. 

Los científicos dicen que la enfermedad de las vacas locas se propaga cuando el ganado se alimenta con forraje que contiene partes de ganado infectado.

Como medida de seguridad, las plantas procesadoras de forraje tienen prohibido el uso de partes de ganado bovino en la producción de alimentos para las vacas. 

La Administración de Alimentos y Medicamentos de Estados Unidos (FDA por su sigla en inglés) y funcionarios de agricultura de California están revisando los registros de forrajes de la granja lechera donde habitó la vaca infectada, una planta procesadora y el criadero bovino. 

Diez compañías de forraje fueron identificadas como proveedoras de la granja.  Los investigadores confirmaron que la planta procesadora siguió la reglamentación federal sobre el etiquetado de harina de carne y hueso.

Los funcionarios no identificaron a la granja lechera, la planta procesadora o al criadero bovino. Tulare es el principal condado productor de leche en California, el mayor estado lechero del país. 

El último caso de vaca loca fue el cuarto en Estados Unidos desde el 2003 y el primero en seis años.

La enfermedad tiene un largo período de incubación y suele afectar al ganado más viejo. 

Se cree que los humanos pueden contraer una enfermedad cerebral similar, también fatal, al alimentarse de partes infectadas del ganado afectado.

Fuente:http://www.portafolio.co/


Hong Kong prohíbe la importación de productos avícolas de la región china de Liaoning por un brote de gripe H5N1

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Hong Kong ha suspendido la importación de aves y productos avícolas de la provincia china de Liaoning, en el nordeste de China, después de haberse descubierto un foco de gripe aviar, variante H5N1. El propio Ministerio de Agricultura de China ha informado del brote.

El centro para la seguridad alimentaria de Hong Kong ha afirmado que va a hacer un seguimiento exhaustivo del brote ya que en 2011 importó cerca de 28.000 t de carne de aves y 103 millones de huevos de esta parte de China.

Fuente:http://www.eurocarne.com


Government to Ensure Agricultural Food Safety

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TAIWAN – To promote and restore public confidence in Taiwanese agricultural products, Premier Sean Chen said at a press conference on 29 March that the Cabinet would ensure food safety in the country using the highest standards, and would foster cross-ministerial cooperation to manage food safety from the up-stream manufacturers.

Measures such as quality checks before product launches and spot checks in the market will help enhance food safety and allow the public to consume products without concern.

In light of the relatively low pork prices in the market, Mr Chen said pork farming techniques had drastically improved over the years. This meant that government assistance to farms had yielded results, but also driven up supplies, depressing prices. Mr Chen said the quality of Taiwan-made meat products was not in question, adding that he had instructed the officials at the Council of Agriculture (COA) to activate the supply-demand adjustment mechanism and to cap production to stabilize prices. In addition, he had asked officials to promote domestic poultry products further to benefit both consumers and producers.

At the press conference, Premier Sean Chen, Vice Premier Jiang Yi-huah, Cabinet Secretary-General Lin Yi-shih, Deputy Minister of the Department of Health Lin Tzou-yien, and Council of Agricultural Affairs Minister Chen Bao-ji promoted fresh agricultural food products in front of the media. Renowned chef Tsai Chi-fang then demonstrated to reporters how to make dishes from locally grown agricultural and poultry products. Premier Chen asked reporters to taste the dishes made by Tsai. He praised locally grown agricultural and poultry products highly and urged Taiwanese nationals to support these products.

The Premier instructed COA to assist the industry, activate the supply-demand adjustment mechanism and promote sales.

Officials at the COA have been actively assisting local farmers in improving farming efficiency, with good results. Pork prices have been stabilised over the past three years. However, an oversupply of hogs was seen in the market, following improved farming techniques. To help reduce supply, the COA asked hog farmers to promote sales and activated a hog-inventory mechanism. It also helped hog farmers export pork products and diversify their product range, offsetting the oversupply of hogs. In the future, to maintain stable hog sales, the COA will control the overall production volume of hogs in the country, under the Animal Industry Act. The council will continue to help farmers according to their needs and offer them consultation. These measures will help develop a sustainable local-farming industry.

Vice Premier Jiang Yi-huah said that to solve food-safety issues, the Cabinet had established a food safety and risk management panel, for which he was the panel convener. The panel would review all issues related to food safety and actively discuss counteractive measures. It would utilize resources across ministries and ensure food safety from the production end to the market end. Jiang also urged business owners to comply with government policies and regulations to ensure food safety.

The Council of Agricultural Affairs Minister Chen Bao-ji said Taiwan's agricultural products were fresh, delicious and of high quality. The country's production and inspection mechanisms helped safeguard public health and food safety. He urged consumers to purchase locally grown products to help Taiwan build a sustainable agricultural industry. Further, he urged the public to support the local agricultural industry and to purchase domestic agriculture, aquaculture and poultry products.

Fuente:http://www.thepoultrysite.com

 


Maintaining Welfare Standards in a Food Hungry World

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UK – Discussing how we can maintain animal welfare standards whilst producing food for a growing human population was the theme of a paper presented by Professor Natalie Waran, Jeanne Marchig Professor of Animal Welfare, at the British Society of Animal Science (BSAS) Conference in Nottingham, writes Lucy Towers, ThePoultrySite Newsdesk Assistant.

The world's population is predicted to increase to around nine billion by 2050, with the largest proportion of this growth to be in developing countries. Food production is therefore expected to rise by 50 to 70 per cent to meet the demand.

In her paper, Professor Waran from the University of Edinburgh discussed how the issue of maintaining animal welfare standards and feeding the world is a tricky situation; in most cases mass production is used to increase output but in the case of animal products this may lead to poorer welfare standards, making the situation a conflicting issue.

As part of her approach to the issue, she stated that welfare should mean good production from the animal, behaviour and health and fitness.

In order to deal with the issue, Professor Waran looked at the four R's; Reduction, Refinement, Replacement and Responsibility.

Reduction

One way that welfare can be maintained while people are fed is to reduce to amount of meat we consume. On average, an American eats 330g of meat per day, well above the recommended limit of 90g. Another way is to reduce the wastage. With the consumer market demanding only the best looking produce, one–third of food produced in the world is wasted each year.

Refinement

Moving to intensive production is another way to meet demand but welfare groups often criticise such systems, alleging they lead to poor animal welfare and the over-dependence on antibiotics. However, intensive farming does have the potential to be improved, especially in developing countries where this could provide them with a more secure food source.

Replace

In recent years there has been a move towards in vitro meat production, where meat is grown in vats. Although this would provide sterile and healthy meat, what would happen to the role of farmers? If this source of food were to be accepted by consumers there would most likely be a decline in the need for farms.

Responsibility

Overall, it can be seen that education is needed politically, corporately and personally if this issue is to be solved, according to Professor Waran.

It is possible that the two sides of the issue can be met, but it will require heavy investment and knowledge transfer.

The banning of colony cages by the EU and the lack of preparation of farmers, despite the prior warning, demonstrates how answers to the issue must start to be developed now if they are to be implemented effectively, concluded Professor Waran

Fuente:http://www.thepoultrysite.com


Cutting Vaccinations Could Prove a Costly Mistake

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UK – Poultry producers that are facing expensive feed and fuel costs shouldn’t be tempted to cut corners when it comes to vaccines, according to Merial Animal Health Avian Manager, Helen Houghton.

Ms Houghton says: “Prices are rising and people are looking to cut costs, but it’s a risk if you cut out vaccines.”

Helen advises producers that most respiratory diseases are best treated with vaccines via spray application. Gut-borne diseases should be prevented by the vaccine being added to drinking water.

Producers can get the most out of spray vaccinations for respiratory diseases like Infectious Bronchitis and Avian Metapneumovirus (TRT) by following a few simple steps.

For broilers, protection from good spray vaccination reduces the possibility of economic losses caused by diseases that enter via the respiratory tract and can cause weight loss and general poor performance of the flock. For layers and breeders, as well as respiratory disease, Infectious Bronchitis viruses can damage the kidneys and oviduct with infections resulting in false layers, drops in production and poor quality eggs.

By using an Ulvavac spray applicator, which was developed exclusively by Merial with Micron, specifically for use in poultry, vaccines are delivered directly to the upper respiratory system – including the eye, nasal cavities and trachea.

Helen says: “The machine was developed because vaccines were not being administered properly. Vaccines are expensive. It’s a big chunk of revenue, so producers need to administer them properly to get the most out of them.

“It’s important that the spray is the correct particle size to get into the upper respiratory system of the chickens. Ulvavac changed the landscape in terms of spray vaccines – before producers were using machines that were meant to spray roses.”

The machine gives a uniform droplet size, is not too heavy to use and is battery powered so it isn’t too noisy for the birds.

Helen says: “I’ve seen producers use sprayers that look like a leaf blower, blowing vaccine towards the ceiling and then the spray falls down. They’re very noisy which upsets the birds, especially pullets that tend to scatter.”

If a vaccine is sprayed at chicken-height, not only will pullets and broilers inhale the vaccine, it will also go into the Harderian gland in the eye stimulating the immune system.

“Merial Animal Health offers to train and audit anyone who vaccinates birds,” says Helen. “We advise producers to use the vaccine immediately after preparation, to turn the lights down and get it as dark as possible in the shed. You don’t want to chase the birds, but walk up and down gently. When you apply vaccines with an Ulvavac, you can see the band of spray is a metre wide and goes three metres out, so it can cover a lot of birds. It is possible to vaccinate 30,000 birds in just 20 minutes.”

Helen advises the best time to spray is during the hours of darkness early in the morning or later in the evening so the birds are at rest.

“Make sure you turn off the ventilation. If there is a lot of air movement the vaccine can get sucked away. Remember to turn it back on straight away – if producers get distracted and fail to remember there can be bird deaths.”

Helen says: “There are different strains of Infectious Bronchitis virus as the virus readily mutates, so choice of vaccine is very important in protecting birds. A new IB virus can occur very quickly or equally disappear very quickly, so vets prescribe a combination of classical IB vaccines such as Massachusetts and variant vaccines such as Gallivac IB88 in a vaccination programme to give good cross protection against any weird and wonderful IB viruses that the birds may become exposed to.”

Helen warns that IB vaccines are “quite fragile”. She says: “When it is made up you want to use it as soon as possible. If an IB vaccine is put through drinker lines, it can take the birds more than two hours to drink it all so a lot of the vaccine virus will have died before it has been consumed by the birds.”

She says that thanks to the UK’s climate there tends to be a lot of respiratory diseases compared to places with a warmer and drier climate.

“Also fuel is expensive so during the winter months many producers will reduce the levels of ventilation to save money and as a result ammonia levels in the poultry houses can rise. Which can damage a bird’s respiratory system making it more susceptible to respiratory infections,” Helen adds.

Checklist: Live vaccines are effectively live viruses and so will be killed by all the things that are used to kill viruses on farm like heat, UV light, soap, disinfectants and chlorine. The IB vaccine is fragile so do not use mains tap water to mix it up as the chlorine will damage it. Don’t use deionised water that hasn’t been used for a while as it has the fluoride and chloride taken out so it can grow algae in it. If you are using mains water, use Merial’s Vac Pac Plus stabiliser, which neutralises chlorine and iron. Borehole water can also have iron in it, which will damage the vaccine so should be treated with Vac Pac Plus stabiliser too. Maintaining any equipment and keeping it clean is crucial too.

Fuente:http://www.thepoultrysite.com


Egg Shells Hatch into Sophisticated Uses

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UK – A university research project in the UK is looking at useful ways to recycle egg shells, with the potential of saving millions of dollars a year from an item that is usually disposed of in landfills. The projected uses of recycled egg shells include applications in biomedicine and the creation of sustainable packaging.

Scientists at the University of Leicester, specialising in "green chemistry" and sustainable materials, are looking at how to extract the glycosaminoglycan proteins (GAGS) found in egg shells. GAGS are used in numerous biomedical applications and could prove useful in the pharmaceutical industry.

They are also hoping to identify ways to use the egg shells as fillers to bulk up different types of plastics, with all sorts of applications from ready-meal food trays to shop fittings.

“Egg shell is currently classified as a waste material by the food industry but is in fact a highly sophisticated composite,” says Richard Worrall of Food and Drink iNet, the East Midlands-based enterprise funding organisation that is sponsoring the research.

“The scientists at the University of Leicester have identified a number of uses for egg shell waste that could have potential benefits on many levels, both for food manufacturers and a much wider industry.”

Fuente:http://www.thepoultrysite.com


Sevilla acogerá unas jornadas profesionales de Avicultura del 8 al 11 de mayo

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Sevilla acogerá del 8 al 11 de mayo unas Jornadas Profesionales de Avicultura y que se celebrarán en el marco del Salón Internacional de la Avicultura y la Ganadería (SIAG) 2012. Según ha informado la Real Escuela de Avicultura en un comunicado, organizadora del certamen, en la edición de este año se impartirán medio centenar de conferencias dedicadas, entre otros, a la producción de huevos, pollos, pavos, la alimentación o la iniciación a la avicultura. Entre los conferenciantes figuran académicos de universidades como Córdoba, Barcelona o Valencia, así como técnicos y especialistas de empresas relacionadas con la sanidad y la alimentación animal, así como de la administración pública.

El plazo de inscripción todavía permanece abierto y los interesados pueden registrarse a través de la página web del encuentro (www.jornadasavicultura.com).

Además, en el marco del SIAG están previstas más conferencias abiertas este año a otros sectores ganaderos, según destacan desde la organización.

Fuente:www.agroinformacion.com


Ayudas en Cataluña para la adaptaciones de las explotaciones porcinas y avícolas a la normativa de bienestar

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El Departamento de Agricultura de Cataluña ha convocado las ayudas para fomentar las inversiones necesarias para el cumplimiento de las normas mínimas de reciente introducción en materia de bienestar animal, y ha aprobado las bases reguladoras, como publicó el jueves pasado el Diario Oficial de la Generalidad de Cataluña (DOGC). El plazo para la presentación de las solicitudes es de un mes.

Así, la Orden publicada en el DOGC establece una línea de ayudas consistente en la bonificación de intereses de los préstamos concedidos por las entidades financieras que hayan suscrito el correspondiente convenio para fomentar inversiones necesarias en explotaciones agrarias para el cumplimiento de las normas mínimas, de reciente introducción, en materia de bienestar animal, (artículo 2.10 del Reglamento 1857/2006).

La financiación de estas ayudas para bonificar los intereses de los préstamos que se establecen en la citada Orden irá a cargo de una partida presupuestaria del DAAM para el año 2013, con naturaleza de crédito plurianual, por un importe máximo de 4.000.000 de euros. Las inversiones auxiliables son la adaptación de los espacios para cerda o cerda joven a las nuevas normas mínimas para la protección de los cerdos, la adaptación de la superficie del suelo en las explotaciones porcinas, otras inversiones necesarias en las explotaciones ganaderas para adaptarse a la normativa, que se publique hasta la fecha del plazo de presentación de solicitudes. Cabe recordar que las explotaciones porcinas deben estar adaptadas a la nueva normativa el próximo 1 de enero de 2013.

Otras medidas para facilitar la adaptación

El DAAM, mediante el Programa de Desarrollo Rural (PDR) 2007-2013, ha puesto siempre a disposición de los ganaderos catalanes la medida de modernización de las explotaciones agrícolas, una línea de financiación para que se pudieran adecuar a esta normativa.

Esta línea de ayudas, atendiendo a la tipología de operaciones subvencionables, requiere de unos plazos amplios para su tramitación y para que los agricultores puedan llevar a cabo las inversiones objeto de ayuda. Así, con el objetivo de acortar al máximo estos plazos y que los agricultores puedan beneficiarse lo más rápidamente posible de las ayudas correspondientes, la certificación se adecua a los plazos necesarios para realizar las inversiones.

Asimismo, cabe señalar que el DAAM ha considerado y sigue considerando, en el actual contexto de crisis económica más que nunca, el carácter estratégico de las ayudas a la modernización de las explotaciones agrarias. Por eso nunca se ha denegado ninguna solicitud de ayuda por falta de disponibilidad presupuestaria, generando las ampliaciones del presupuesto correspondiente para atender la totalidad de solicitudes que cumplen los requisitos fijados.

Además, con la publicación del nuevo Decreto de Contrato Global de Explotación (CGE), el DAAM simplifica el estudio económico de las inversiones, a la vez que en la ayuda de modernización de la convocatoria 2012 se prioriza, con una puntuación máxima, las solicitudes destinadas a realizar inversiones necesarias en materia de bienestar animal.

Por otro lado, hace 10 años que el sector sabe de la existencia de esta normativa si bien muchas de las explotaciones aún están pendientes de adaptarse. Es por ello que el DAAM, conocedor del carácter estratégico de la ganadería catalana, ha hecho un censo de las granjas afectadas y el año pasado Cataluña fue la única comunidad autónoma que publicó una nueva línea de ayudas, adicional a la de modernización de explotaciones agrarias y fuera del Programa de Desarrollo Rural, para que las explotaciones ganaderas se pudieran adaptar a la normativa de bienestar.

Se trata de una línea de préstamos bonificados el 100% de sus intereses, que se ha convocado anualmente y hasta fecha de hoy se ha concedido préstamos por un total de 20 millones de euros que han beneficiado un total de 134 explotaciones ganaderas.

El DAAM reitera, tal y como se ha comunidad repetidamente el sector, que el presupuesto del Departamento correspondiente al 2012 no pone en peligro las aportaciones europea y estatal en el PDR de Cataluña de esta anualidad.

Finalmente, en cuanto al tema urbanístico, el DAAM ha promovido importantes modificaciones con la "ley ómnibus", que debe permitir el cumplimiento de los plazos de adaptación a la normativa de bienestar animal. Los proyectos relativos a actividades ganaderas preexistentes, que sin incrementar la capacidad productiva de las instalaciones, sólo comporten obras para adaptar estas instalaciones a las exigencias derivadas de la legislación aplicable en materia de ganadería, no requieren el informe preceptivo de la comisión territorial de Urbanismo ni el informe del Departamento sobre distancias ganaderas. Estos proyectos quedan únicamente sometidos a licencia municipal. En este sentido, el Departamento ha remitido una circular informativa a todos los municipios de Cataluña, firmada por los secretarios de la Asociación Catalana de Municipios, la Federación de Municipios de Cataluña y los directores generales de Territorio y Urbanismo y de Desarrollo Rural, dando a conocer estos cambios y pidiendo la colaboración de todos los entes locales.

Fuente:www.agrodigital.com

 

 

World Broiler Production Up, Despite Challenges

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GLOBAL – Despite challenges faced by broiler producers, growth in India and Argentina will outweigh downward production trends in Brazil, the US and China.

According to the USDA Livestock & Poultry: World Markets & Trade, India is revised higher 450,000 tons to a record 3.2 million tons. Greater vertical integration and robust demand fueled by an expanding middle-class and changing tastes and preferences support increasing production.

Argentina is revised upward 75,000 tons to a record 1.9 million tons on stronger domestic and foreign demand, despite termination of government feed subsidies.

Brazil is revised downward 352,000 tons to 13.3 million tons as a result of higher feed costs and falling demand due to an overvalued currency and sanitary restrictions by trading partners.

The United States is revised lower by 202,000 tons to 16.4 million tons as relatively higher feed costs will dampen expansion despite rising broiler meat prices.

China is revised downward to 13.7 million tons. Greater pork supplies and competitive prices are generating cutbacks in poultry production due to concerns of oversupply and weakening prices.

EU is virtually unchanged at 9.6 million tons as higher feed costs and regional economic uncertainty continue to discourage expansion.

Fuente:http://www.thepoultrysite.com


Nine Newcastle Disease Outbreaks in Israel

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ISRAEL – The Israeli veterinary authorities have reported nine outbreaks of Newcastle disease in Hazafon, Hadarom and Hamerkaz.

The World Organisation for Animal Health (OIE) received Follow-up Report No. 14 on Sunday, 15 April. The affected population consists of broilers ranging from 4 to 6 weeks of age.

Out of 252000 susceptible broilers, approximately 25500 cases were identified, and 8900 deaths were reported. 106100 birds were destroyed and 127000 were slaughtered.

The source of the outbreak remains inconclusive, and the epidemiological investigation is ongoing.

Fuente:http://www.thepoultrysite.com


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