Seguridad Alimentaria Archives - Página 37 de 37 - Gavet

Logran vacuna contra una de las primeras causas de muerte en los cerdos


La revista Scientificas Reports, una prestigiosa revista científica del grupo editorial Nature, ha publicado un trabajo del grupo de investigación de patógenos respiratorios de etiología bacteriana (Bacrespi) del Departamento de Sanidad Animal de la Universidad de León, en colaboración Read more

Noticias sobre el mercado cárnico La CE quiere responsables nacionales en materia de seguridad alimentaria


El comisario de Salud y Seguridad Alimentaria, Vytenis Andriukaitis. ha manifestado el deseo de la Comisión Europea por establecer un responsable de seguridad alimentaria en cada país para mejorar la coordinación y el flujo de datos tras haberse vivido Read more

La producción de piensos en España en 2016 ha crecido casi 9%


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Reportan virus H5N1 en granja avícola en norte de China


 La región autónoma de Mongolia Interior, en el norte de China, reportó un caso del virus H5N1 de influenza aviar, dijo hoy el Ministerio de Agricultura.   FUENTE: Para leer toda la notícia haz click aquí Noticia recopilada por Gavet, tu especialista Read more

Miedo a que la brucelosis regrese al detectarse que un porcentaje muy elevado de ganado ya no está inmunizado


Un nutrido grupo de ganaderos de la zona de Tamames (Salamanca) preocupados por la situación sanitaria de la cabaña ganadera de bovino se reunieron con responsables de la Asociación 19 de Abril. La iniciativa partía de los ganaderos de Read more

Health Raises Alarm Over Egg Storage

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FIJI – Fiji’s health authorities have raised concern over the proper storage of eggs for commercial use and in markets.

According to Fijilive, this is following a meeting between the Ministry of Health, and egg industry stakeholders including the Fiji Correctional Services that also produce eggs for commercial use.

Health Ministry spokesman Peni Namotu said eggs should be kept at an ambient temperature to ensure that they remain healthy and edible in line with the Food Safety Act 2003 and Food Safety Regulation 2009.

“This is part of food safety measures by the ministry since improper storage of eggs poses health risk to the people,” said Mr Namotu.

He said the industry has been monitoring salmonella growth on egg shells and none has been found so far.

Transportation of eggs is another issue that the ministry raised.

Mr Namotu said long term ideal transportation over long distance should be in cooler trucks as is practied for pasteurised eggs.

Fuente:http://www.thepoultrysite.com


Hong Kong prohíbe la importación de productos avícolas de la región china de Liaoning por un brote de gripe H5N1

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Hong Kong ha suspendido la importación de aves y productos avícolas de la provincia china de Liaoning, en el nordeste de China, después de haberse descubierto un foco de gripe aviar, variante H5N1. El propio Ministerio de Agricultura de China ha informado del brote.

El centro para la seguridad alimentaria de Hong Kong ha afirmado que va a hacer un seguimiento exhaustivo del brote ya que en 2011 importó cerca de 28.000 t de carne de aves y 103 millones de huevos de esta parte de China.

Fuente:http://www.eurocarne.com


Government to Ensure Agricultural Food Safety

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TAIWAN – To promote and restore public confidence in Taiwanese agricultural products, Premier Sean Chen said at a press conference on 29 March that the Cabinet would ensure food safety in the country using the highest standards, and would foster cross-ministerial cooperation to manage food safety from the up-stream manufacturers.

Measures such as quality checks before product launches and spot checks in the market will help enhance food safety and allow the public to consume products without concern.

In light of the relatively low pork prices in the market, Mr Chen said pork farming techniques had drastically improved over the years. This meant that government assistance to farms had yielded results, but also driven up supplies, depressing prices. Mr Chen said the quality of Taiwan-made meat products was not in question, adding that he had instructed the officials at the Council of Agriculture (COA) to activate the supply-demand adjustment mechanism and to cap production to stabilize prices. In addition, he had asked officials to promote domestic poultry products further to benefit both consumers and producers.

At the press conference, Premier Sean Chen, Vice Premier Jiang Yi-huah, Cabinet Secretary-General Lin Yi-shih, Deputy Minister of the Department of Health Lin Tzou-yien, and Council of Agricultural Affairs Minister Chen Bao-ji promoted fresh agricultural food products in front of the media. Renowned chef Tsai Chi-fang then demonstrated to reporters how to make dishes from locally grown agricultural and poultry products. Premier Chen asked reporters to taste the dishes made by Tsai. He praised locally grown agricultural and poultry products highly and urged Taiwanese nationals to support these products.

The Premier instructed COA to assist the industry, activate the supply-demand adjustment mechanism and promote sales.

Officials at the COA have been actively assisting local farmers in improving farming efficiency, with good results. Pork prices have been stabilised over the past three years. However, an oversupply of hogs was seen in the market, following improved farming techniques. To help reduce supply, the COA asked hog farmers to promote sales and activated a hog-inventory mechanism. It also helped hog farmers export pork products and diversify their product range, offsetting the oversupply of hogs. In the future, to maintain stable hog sales, the COA will control the overall production volume of hogs in the country, under the Animal Industry Act. The council will continue to help farmers according to their needs and offer them consultation. These measures will help develop a sustainable local-farming industry.

Vice Premier Jiang Yi-huah said that to solve food-safety issues, the Cabinet had established a food safety and risk management panel, for which he was the panel convener. The panel would review all issues related to food safety and actively discuss counteractive measures. It would utilize resources across ministries and ensure food safety from the production end to the market end. Jiang also urged business owners to comply with government policies and regulations to ensure food safety.

The Council of Agricultural Affairs Minister Chen Bao-ji said Taiwan's agricultural products were fresh, delicious and of high quality. The country's production and inspection mechanisms helped safeguard public health and food safety. He urged consumers to purchase locally grown products to help Taiwan build a sustainable agricultural industry. Further, he urged the public to support the local agricultural industry and to purchase domestic agriculture, aquaculture and poultry products.

Fuente:http://www.thepoultrysite.com

 


Betelgeux será patrocinador del primer Congreso Internacional de Seguridad Alimentaria que organiza Acofesal

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La Asociación de Consultores y Formadores de España en Seguridad Alimentaria (ACOFESAL), organizará la primera edición del Congreso Internacional de Seguridad Alimentaria en Madrid el próximo 28 y 29 de junio.

Betelgeux será uno de los patrocinadores del evento, al que asistirán personalidades de distintos entes dentro del sector. ACOFESAL pretende instaurar el Congreso como principal punto de encuentro anual para abordar temas en relación con la seguridad alimentaria, convirtiéndose en un referente y ejercer como punto de confluencia del conocimiento científico y tecnológico de todos los agentes relacionados con la seguridad alimentaria.

Los organizadores difundirán los trabajos por diferentes medios en relación con el sector, haciendo referencia a los creadores del mismo, con el objetivo de difundirlo y darlo a conocer.

El Congreso cuenta con el apoyo institucional del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad y el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.

Fuente:http://www.eurocarne.com


La Comisión Europea hace público un informe sobre la inspección a la cadena carnica brasileña

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La Comisión Europea ha hecho público un informe elaborado por la FVO entre finales de noviembre y principios de diciembre pasados en Brasil. El objetivo era evaluar las medidas adoptadas por Brasil para garantizar la seguridad alimentaria de las exportaciones cárnicas que este país realiza a la UE, especialmente en el caso de carne de cerdo, desde el estado de Santa Catarina, y la carne de caballo.

Según el informe de la UE, han detectado que las autoridades brasileñas han mejorado en el control de la presencia de Trichinella dentro de la cadena de porcino y hay un buen nivel dentro de los técnicos encargados del control. Sin embargo, la FVO ha encontrado deficiencias relacionadas con los métodos de testeo y el número de canales analizadas o los métodos para la realización de los análisis microbiológicos que no son iguales a los utilizados en la UE.

Otro de los puntos analizados fue la presencia de ractopamina dentro de la cadena productiva. Se encontraron deficiencias en la implementación de los sistemas de trazabilidad y en la elección de la carne que potencialmente podría ser exportada a la UE.

Las recomendaciones de la FVO ante estas deficiencias encontradas pasan sobre todo por la mejora de la trazabilidad en el caso de la carne destinada a ser exportada a la UE, cumpliendo con los requisitos establecidos en la segunda parte del Anexo II del Reglamento (UE) nº 206/2010. Además recomienda cumplir con los criterios microbiológicos establecidos dentro del Reglamento (UE) nº 2073/2005 y la Directiva 98/83/CE. En el caso de la Trichinella la recomendación pasa por cumplir con el Reglamento (CE) nº 2075/2005 donde se establecen los métodos para determinar su presencia.

Fuente:http://www.eurocarne.com


Cambridge Sheds New Light on Salmonella

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UK – BBSRC-funded researchers at Cambridge University have shed new light on a common food poisoning bug. Using real-time video microscopy, coupled with mathematical modelling, they have changed assumptions about Salmonella and how it infects human cells. The research was published in Interface.

Salmonella is an important bacterium to study as it causes a range of diseases in humans and animals. It is capable of growing and reproducing inside macrophages – a type of white blood cell that ingests foreign material – ultimately destroying them. These macrophage cells are key players in the immune response to invaders and so the control of Salmonella within these cells is critical to surviving an infection. However, fundamentally important factors in infection events – such as the rate at which Salmonella infects cells, how frequently this occurs and the probability of infection – had not previously been calculated because it was thought impossible to do so.

Dr Bryant, from the University of Cambridge, said: "Understanding how these bacteria invade, survive, proliferate and kill vital macrophage cells provides a wealth of knowledge to help improve our health. For the first time, we have been able to calculate the rate at which Salmonella can infect macrophages and we have also seen evidence of dual infection and reinfection of a single cell."

Instead of relying on figures from large populations of infected cells, such as changes in total bacterial number over time, finer measurements of the individual steps of infection were considered. The researchers used two independent approaches for their calculations: mathematical modelling of Salmonella infection experiments, and analysis of real-time video microscopy of individual infection events.

Their research found that many incorrect assumptions had been made about Salmonella infection, particularly that macrophages are highly susceptible to infection. Their data showed that infection occurrences after initial contact between a bacterium and macrophage were low. The probability of that bacterium infecting the cell is less than 5 per cent. However, they also showed that an infected macrophage can be reinfected by a second bacterium. The concept of reinfection by Salmonella had not been considered before and this previously overlooked mechanism may make an important contribution to total bacterial numbers in infection studies.

The study also highlighted the fact that some cells are far more susceptible to infection than others. Rather than grouping all macrophages together in terms of their susceptibility to infection, the research shows that there is a spectrum of susceptibility.

"Our research revealed novel biological processes that occur when Salmonella interacts with macrophages. It will lead to a reconsideration of the mechanisms behind infection which will be important for the future development of intervention strategies," added Dr Bryant.

Fuente:http://www.thepoultrysite.com


Nueva tecnología para la detección rápida de Salmonella

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Científicos del Servicio de Investigación Agraria de EEUU (ARS-USDA) están desarrollando una nueva tecnología que permite detectar rápidamente pequeñas cantidades de la bacteria Salmonella. Esta nueva tecnología, que se llama SERS por las siglas en inglés de “dispersión Raman de superficie aumentada”, permitiría la detección rápida, fácil y fiable de Salmonella y otros patógenos transmitidos por los alimentos.

En un análisis utilizando SERS, se colocó una muestra en una superficie que era una placa de acero inoxidable con superficie áspera. En algunos ensayos, los investigadores cambiaron la superficie de las placas de acero inoxidable, cubriéndolas de esferas pequeñas a base de un biopolímero encapsulado con nanopartículas de plata.

Las superficies ásperas y los metales coloidales tales como la plata, pueden aumentar la dispersión de luz que ocurre cuando una muestra en este nanosubstrato se ilumina con el rayo láser del espectrómetro Raman. La luz dispersada que regresa al espectrómetro forma un patrón espectral distinto conocido como una señal Raman. Los investigadores esperan quieren comprobar si todas las moléculas, como las de la bacteria Salmonella, tienen su propia señal Raman.

La idea de usar un substrato de nanopartículas de plata para la espectroscopía Raman no es nueva. Si lo es usar una superficie aumentada con biopolímeros cubiertos con nanopartículas de plata en la tecnología SERS.

En estudios con concentraciones relativamente grandes de dos diferentes tipos, o serotipos, de Salmonella—enteritidis y typhimurium—las pruebas han mostrado, aparentemente por primera vez, que SERS puede distinguir entre estos serotipos. Los científicos creen que con más investigaciones, se podría conseguir que SERS pudiera detectar cantidades muy pequeñas de bacterias en muestras de alimento o bebidas.

Fuente:www.agrodigital.com


Viceministros de 50 países revisan temas de seguridad alimentaria para el G20

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México, 12 abr.- Viceministros y altos funcionarios de medio centenar de países analizan hoy y mañana en México diversas iniciativas para garantizar la seguridad alimentaria del mundo que formarán parte de la agenda en la cumbre del G20, que se celebrará en junio próximo en la localidad mexicana de Los Cabos.

Esta es la primera de dos reuniones preparatorias antes del encuentro de ministros de Agricultura del G20 que se desarrollará en mayo próximo, en una fecha no precisada.

"Deseamos que esta primera reunión alcance los resultados sustantivos que nos permitan llegar a la Cumbre con propuestas concretas en materia de agricultura y seguridad alimentaria", dijo la subsecretaria mexicana de Relaciones Exteriores, Lourdes Aranda, en el arranque de los trabajos.

La funcionaria precisó que en este encuentro, que se celebra a puerta cerrada en la capital mexicana, se revisarán los compromisos y mecanismos para su concreción establecidos en el Plan de Acción de Francia (sobre volatilidad de precios y agricultura), en el Plan de Acción Multianual de Seúl y, en particular, en la última cumbre el G20, celebrada en Cannes.

Aranda explicó que el objetivo de México es acordar una agenda para la próxima reunión al más alto nivel del G20 que refleje los avances y acuerdos de reuniones anteriores y que incluya los nuevos desafíos para coordinar las políticas del grupo ante "las perspectivas y efectos globales para este año y el siguiente".

Agregó que México aprovechará el camino avanzado el año pasado para cumplir los compromisos adquiridos previamente y buscará avanzar "en la agenda agroalimentaria con la introducción de criterios de sustentabilidad ambiental y de crecimiento verde".

En la primera sesión se abordaron temas como la Iniciativa del Trigo, el Sistema de Información de Mercados Agrícolas y el Foro de Respuesta Rápida y la Iniciativa de Geo-Monitoreo Agrícola Global.

Además, se presentó la iniciativa para crear una Plataforma de Agricultura Tropical y se discutió la importancia de la sustentabilidad de la agricultura para elevar la productividad y la agricultura familiar.

También se abordaron los proyectos para eliminar las restricciones de comercio alimentario entre las naciones en caso de emergencias humanitarias y las regulaciones financieras, así como la presentación de las recomendaciones al G20 sobre seguridad alimentaria.

En el encuentro participan los países miembros del G20: Alemania, Arabia Saudí, Argentina, Australia, Brasil, Canadá, China, República de Corea, Estados Unidos, Francia, India, Indonesia, Italia, México, Reino Unido, Rusia, Japón, Sudáfrica, Turquía, además del representante de la Unión Europea.

También asisten delegados de España (invitado permanente al G20), Dinamarca, Colombia, Países Bajos, Israel, Nueva Zelanda y Chile, así como representantes de diez organismos internacionales, entre estos CEPAL, FAO, FMI, OCDE, BM y OMC.

Fuente:http://noticias.lainformacion.com


New German Dioxin Scare in Time for Easter – Updated

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GERMANY – A new dioxin crisis has hit the state of North Rhine–Westphalia (NRW) as the toxins have been found in eggs from one organic farm, which supplied local supermarkets, as well as two smallholders selling directly to the public. The source of contamination has not yet been identified.

Just days before the Easter holidays, local authorities in North Rhine Westphalia (NRW) have closed an organic farm in the state following the discovery of dioxins in its eggs, reports Welt. The farm had been supplying local supermarkets.

In the middle of the pre-Easter egg season, inspectors in NRW have identified dioxin-like PCBs (polychlorinated biphenyls) in eggs on an organic farm with 25,000 layers, according to the state’s Ministry of Consumer Protection.

A ministry spokesman declined to identify the farm or its exact location but the unit has been closed.

In explanation, it was said that eggs from two of the farm’s four houses contained up to six times above the maximum limit for dioxin-like PCBs (polychlorinated biphenyls). PCBs can be equated with the principle of dioxin, the spokesman said.

While the source of contamination has not yet been identified, the ministry statement said that an investigation is in full swing, including whether reporting obligations had been met.

The state authority said it had received notification of the issue on 26 March and immediately launched an official inspection. Dioxins are reported to have been found ‘well before’ this date. According to the spokesman, the Ministry was informed on Monday (2 April) about the official findings.

According to the report in Welt, elevated dioxin levels were measured in eggs from all houses but in two of the houses, the levels were not considered to be highly dangerous. The spokesman stressed that consumption of contaminated eggs will have no immediate adverse impacts on health but long-term impacts could not be ruled out as a result of long-term consumption.

The Consumer Affairs Ministry is currently planning a recall. Contrary to an initial announcement, contaminated eggs have been found in shops and several batches have now been recalled from sale.

According to the Ministry, daily output from the farm was about 23,000 eggs. Eggs from the affected farm were delivered for sale until 7 March.

On 5 April, the same source, Welt, reported that eggs from two smallholders in the same state, near Duisburg, have been found to contain high levels of dioxin. These producers, with 120 and 150 hens, respectively, sold eggs directly to consumers. Investigations are still underway to identify the source(s) of contamination.

Fuente:http://www.thepoultrysite.com


[El Triángulo de Gavet.]

admin Avicultura, Blog Total, Cunicultura, Economia, Nutricion, Porcino, Rumiantes, Seguridad Alimentaria 1

El triángulo de Gavet es un blog dedicado a la ciencia, el comercio y la legislación relativas a la producción animal. En dicho blog, se intercambian experiéncias en estos tres ámbitos que delimitan el marco de actuación de las empresas y profesionales del sector…

Gracias por vuestro tiempo!


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